Arama

Özel Okullarda Öğretmenlikte Yeni Dönem: Akademi Şartı Kalkıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan Torba Kanun teklifi, özel öğretim kurumlarında görev yapacak öğretmenler için önemli değişiklikler içeriyor.

06/07/2026 10:56 | Son Güncelleme : 17/10/2026 03:08 | Okunma Sayısı : 25 | Editor


Özel Okullarda Öğretmenlikte Yeni Dönem: Akademi Şartı Kalkıyor

 Teklifin kabul edilmesi halinde, özel okullarda çalışacak öğretmenlerden Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimini tamamlama şartı aranmayacak.

 

Özel Okullarda Akademi Şartı Kalkıyor

 

Mevcut düzenlemede devlet okullarına atanacak öğretmenlerin Millî Eğitim Akademisi tarafından verilen hazırlık eğitimini başarıyla tamamlaması gerekiyor. Yeni kanun teklifi ise bu zorunluluğu yalnızca devlet okulları için geçerli bırakıyor.

 

Buna göre, Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen öğretmenlik alanlarından mezun olan ve pedagojik formasyon ya da öğretmenlik meslek bilgisi yeterliliğine sahip adaylar, Akademi eğitimine katılmadan özel öğretim kurumlarında görev alabilecek.

 

Yaklaşık 33 Bin Kurumu Kapsıyor

 

Hazırlanan düzenleme, Türkiye genelinde faaliyet gösteren yaklaşık 33 bin özel öğretim kurumunu ilgilendiriyor. MEB'e bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan yaklaşık 200 bin öğretmen bulunurken, yeni uygulamanın öğretmen istihdam sürecini daha esnek hale getirmesi bekleniyor.

 

İdari Yaptırımlarda Yeni Uygulama

 

Torba Kanun teklifi, özel öğretim kurumlarına yönelik idari yaptırımlarda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, mevzuata aykırı uygulamalarda ihlalin niteliğine göre 4 ve 5 yıllık tekerrür süreleri esas alınacak.

 

Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşen ihlaller de bu sürelerin hesaplanmasında dikkate alınacak. Böylece geçmişte işlenen fiiller de yeni yaptırım sisteminin değerlendirmesine dahil edilecek.

 

Geçen Yıl 603 Milyon Liranın Üzerinde Ceza Kesildi

 

Resmî verilere göre, geçtiğimiz yıl 3 bin 780 özel öğretim kurumuna toplam 603 milyon 15 bin lira idari para cezası uygulandı.

 

Denetimlerde en sık karşılaşılan ihlaller arasında izinsiz personel çalıştırılması, ders defteri ve yoklama kayıtlarının usule uygun tutulmaması, izinsiz yerleşim planı değişiklikleri, yanıltıcı reklamlar, mevzuata aykırı öğrenci kayıtları, ücretsiz ders kitaplarının kullanılmaması, gerçeğe aykırı not verilmesi ve program dışı eğitim faaliyetleri yer aldı.

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Fernando Muslera: Kariyerimle gurur duyuyorum

Fernando Muslera: Kariyerimle gurur duyuyorum

Galatasaray'ın simge isimlerinden biri olan Fernando Muslera, Manchester United maçı öncesinde konuştu. Uruguaylı eldiven, "Kariyerimle gurur duyuyorum" dedi.

2 yıl önce
Fenerbahçe'den Galatasaray'a olay gönderme: Ezberlediğiniz sezonlar gibi olmayacak

Fenerbahçe'den Galatasaray'a olay gönderme: Ezberlediğiniz sezonlar gibi olmayacak

Fenerbahçeli yönetici Ahmet Ketenci, Galatasaray Kulübü'ne gönderme yaptı ve sarı-lacivertli taraftarlara şampiyonluk için birliktelik çağrısı yaptı.

2 yıl önce
Bruno Fernandes: Tek hedefimiz Galatasaray'ı yenmek

Bruno Fernandes: Tek hedefimiz Galatasaray'ı yenmek

Manchester United'ın Portekizli orta saha oyuncusu Bruno Fernandes, Galatasaray maçı öncesi konuştu.

2 yıl önce
Yorumlar