Arama

Şanlıurfa'da Meslek Değişiyor mu? Terziler Alarm Verdi

Şanlıurfa’da Kurban Bayramı öncesi terzilerde hareketlilik başlarken terziler yine eski günlerde arar oldu.

25/05/2026 17:18 | Son Güncelleme : 17/10/2026 03:55 | Okunma Sayısı : 16 | Editor


Şanlıurfa'da Meslek Değişiyor mu? Terziler Alarm Verdi

Şanlıurfalı terziler, Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde halkın ilgisizliğinden dertli. Hazır giyime artan rağbet nedeniyle iş yapamadıklarını belirten terziler, eski bayramların özlemini çekiyor.
Usta terziler tarafından, yöresel giyim geleneğini yaşatmak için kumaş seçiminden dikime kadar her aşamada titizlikle üretilen giysiler kumaş fiyatlarının yükselmesi ile vatandaşların alım gücünü zorlarken, Kurban Bayramı öncesi durum terzicilerinde işini olumsuz etkiledi.
Yıllardan beri var olan terzilik mesleği eskiye oranla önemini yitirmeye başladı. Eskiden Özellikle bayram öncesi herkesin kıyafet diktirdiği, çeyizlikler yaptırdığı terziler artık eskisi gibi ilgi görmüyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala terzi esnafı, beklediği ilgiyi görememekten şikâyetçi. Özellikle Haşimiye bölgesinde yıllardır yöresel kıyafet terziciliği yapan Mehmet Umut, önceki yıllarda bayram öncesi yaşanan yoğunluğun artık kalmadığını belirterek “Eski bayramları mumla arıyoruz” dedi.
“BAYRAMA İKİ GÜN KALA BİLE İŞ ALIYORUZ”
Terzi Mehmet Umut, “30 yıldır bu işi yapıyorum. Aşağı çarşısın işi genelikle kırsal kesiminde iş yapıyoruz.
Yoğunluk iyi değil. Neden iyi değil? Çünkü iş eskisi gibi değil. Artık kırsal kesimde bu dediğimiz yöresel kıyafetler sadece düğün sezonlarında yapılıyor. Yani düğünden düğüne diktiriliyor.
Eskiden böyle değildi. Bayram geldiğinde herkes kendi kültürünü yaşatırdı ve iki-üç takım elbise diktirilirdi. Şimdi öyle değil. Normal bayram havası bile yok. Biraz yoğunluk var ama eski bayramların havası yok. Önceki yıllarda 15 gün kala artık iş yetiştiremezdik. Ama şimdi bayrama iki gün kala bile müşteri geliyor, iş alıyoruz.
Bir elbisenin maliyeti 400 TL’den başlıyor, 10 bin–12 bin TL’ye kadar kumaşa göre değişiyor. Dikiş parası ise 500 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Eski günleri özlüyoruz. Gerçekten eski bayramlar nerede, şimdi nerede?
Eskiden bu küçük dükkânda 7-8 kişi çalışıyorduk, şimdi ise 3-4 kişi ancak çalışabiliyoruz.”

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Fernando Muslera: Kariyerimle gurur duyuyorum

Fernando Muslera: Kariyerimle gurur duyuyorum

Galatasaray'ın simge isimlerinden biri olan Fernando Muslera, Manchester United maçı öncesinde konuştu. Uruguaylı eldiven, "Kariyerimle gurur duyuyorum" dedi.

2 yıl önce
Fenerbahçe'den Galatasaray'a olay gönderme: Ezberlediğiniz sezonlar gibi olmayacak

Fenerbahçe'den Galatasaray'a olay gönderme: Ezberlediğiniz sezonlar gibi olmayacak

Fenerbahçeli yönetici Ahmet Ketenci, Galatasaray Kulübü'ne gönderme yaptı ve sarı-lacivertli taraftarlara şampiyonluk için birliktelik çağrısı yaptı.

2 yıl önce
Bruno Fernandes: Tek hedefimiz Galatasaray'ı yenmek

Bruno Fernandes: Tek hedefimiz Galatasaray'ı yenmek

Manchester United'ın Portekizli orta saha oyuncusu Bruno Fernandes, Galatasaray maçı öncesi konuştu.

2 yıl önce
Yorumlar